Ik zeg het vaak: het gaat niet meer rustiger, minder of trager gaan. De toekomst gaat sneller & sneller en er wordt steeds meer van ons verwacht.
Onze toekomstige generatie zien we nu op de schoolbanken dikwijls al vechten tegen stress & burn-out verschijnselen.

Als er iets niet minder kan, maak er dan maar een spel van en neem het niet altijd te serieus op. Ik beweer niet dat het leven een lachertje is, maar (zelf)relativering gaat hand in hand met een speelse attitude.

Waarom spelen zo belangrijk is? Omdat we als volwassenen collectief lijden aan het locked treasure syndrome. Onze ware kracht en onze echte talenten worden overschaduwd door alles wat moet en door de dagelijkse ratrace waarin we zitten. We lopen steeds sneller, willen steeds meer, gaan steeds harder, waardoor we amper de tijd hebben om onze talenten te ontplooien.

10 redenen om meer te spelen:


1. Spelen stimuleert eigenaarschap


‘Je hebt maar één leven waar je zeker van bent. Zorg dat het de moeite is!’ Dat is veruit mijn favoriete uitspraak. Ik zou het zelfs mijn levensmotto kunnen noemen. Voor mij begint alles met eigenaarschap nemen over je eigen leven in al zijn verschillende facetten. Door zelf gerichte keuzes te maken, bepaal je je eigen weg en kun je jezelf openstellen voor serendipiteit. Zo sta je speels en met open sensoren in de wereld.

2. Spelen geeft je veerkracht

Een speelse attitude brengt veerkracht met zich mee, een belangrijke eigenschap die noodzakelijk is in onze almaar sneller veranderende wereld. Speelsheid staat voor ontdekking, voor telkens opnieuw proberen met vallen en opstaan. Speelse medewerkers gaan uit van ‘trial & learn’ in plaats van ‘trial & error’. Hierdoor worden ze stap voor stap beter in hun job en kunnen ze zich beter aanpassen aan veranderende (werk)omstandigheden.

3. spelen maakt je creatief

Speelsheid helpt je om creatieve oplossingen te vinden voor problemen. Niet alleen op je werkplek, maar ook in je leven in het algemeen. Igor Byttebier kadert het zo: ‘Creatief denken is een geheel van denkattitudes, denkvaardigheden, denktechnieken en denkprocessen dat de kans op patroondoorbreking en het leggen van nieuwe verbindingen in onze hersenen vergroot.’[1]

Het sleutelwoord is hier patroondoorbreking. Patronen doorbreken wordt ook wel productief denken genoemd. En om productief te denken, heb je een bepaalde houding nodig:   

  • Je vermijdt het liefst elke vorm van sleur.
  • Je houdt van originaliteit en wil dingen graag anders doen.
  • Je zoekt naar nieuwe mogelijkheden.
  • Je bent gericht op de toekomst, niet op het verleden.
  • Je denkt in kansen, niet in problemen.

Benieuwd naar de overige 7 redenen?
Mail me


[1],13 Creativiteit, hoe? Zo!, Igor Byttebier, Lannoo, 2002.

Meer lezen

Je hebt dit ongetwijfeld al meermaals meegemaakt: een belangrijke deadline nadert, je bent non-stop aan het werken om alles vandaag nog rond te krijgen. Geen pauzes, want je kan en mag geen tijd verspillen. Je gedachten dwalen af, je ogen voelen branderig aan en onder je schedel bonst de hoofdpijn. Je voelt je uitgeput en je stressgehalte staat in het rood.

Pauzeknop

Wat als ik je nu liefdevol kom vertellen dat je logica rond efficiëntie behoorlijk scheef zit? Die drang – of misschien zelfs dwang – om iedere minuut maximaal te benutten, is niet de meest doeltreffende manier om je tijd te investeren. Om productief te kunnen blijven, moet je regelmatig op de pauzeknop drukken. Je systeem heeft – veel meer nog dan bijvoorbeeld je smartphone – nood aan een regelmatige oplaadbeurt.  En dat doe je best door pauzes zo speels en nutteloos mogelijk te maken. Hoe paradoxaal het ook mag klinken: tijd verspillen komt de kwaliteit van je werk ten goede.

In een ideale wereld zou je na elke 52 minuten werken best 17 minuten spelenderwijs pauzeren. Deze balans tussen inspanning  / concentratie en ontspanning leidt volgens cijfermateriaal van Desktime tot de hoogste graad van productiviteit. Deze automatische business-time tracking software werd ingezet om te onderzoeken hoe spelen kan bijdragen aan onze werkdag.

Tijdverspilling

Je focus vernieuwen doe je dus het best door je gerichte aandacht even uit te zetten. Een mooie en makkelijke manier om dat te doen, is door te spelen. Welk spel je graag speelt, is persoonlijk maar belangrijk is dat het ontspannend is en niet super veel tijd in beslag neemt. Ik denk hierbij aan hoelahoep, darts, patience, pingpong, poolen, zelfs een plaatje spelen kan (al dan niet met een dansje erbij),… Pauzeren is dus niet scrollen op Facebook, chatten via Whatsapp of snel de headlines lezen op je nieuwsapp, want ook dat vraagt focus. Een echte deugddoende pauze is schaamteloos tijd verspillen aan iets waar je plezier (én achteraf extra veel focus) uithaalt.

Wanneer je baas jou dus komt vragen waarom jij zit te spelen op het werk, kan je met een gerust hart verwijzen naar leesvoer van inspirerende wetenschappelijke onderzoekers. Te beginnen met dokter Stuart Brown, psychiater en auteur van ‘Play, How it Shapes the Brain, Opens the Imagination & Invagorates the Soul’.

Om je probleemoplossend vermogen op een speelse manier te stimuleren, ben je ook helemaal welkom in de Farm of inspiration: http://farmofinspiration.be/events/snelcursus-creatieve-mind-en-toolset/

Meer lezen

Wat is spelen? Het lijkt een simpele vraag, maar een helder antwoord vinden blijkt toch geen kinderspel. Volgens dokter Stuart Brown, oprichter van The National Institute of Play en auteur van Play, How It Shapes The Brain, Opens Imagination and Envigorates The Soul, kan je ‘spelen’ niet zomaar in een strikte definitie duwen. Dat zou net hetzelfde effect hebben als een mop proberen uit te leggen: het haalt de pret eruit. Veel zinniger is het om te kijken naar wat spelen zo plezant maakt. Die essentie blijkt een bouwsel van 7 basiselementen te zijn.

Meer lezen

HET WORDT EEN TOPJAAR!

Niet alleen omdat ik de Pipi Langkous in mezelf (terug) meer ruimte geef maar ook omdat 2019 meer creativiteit zal brengen.

Ik denk dit niet alleen. LinkedIn benoemt tussen 50.000 professionele skills creativiteit als nr 1 soft skill die bedrijven nodig hebben in 2019. Bovendien staat creativiteit op de 2de plaats als meest gevraagde skill wereldwijd, na cloud computing. Ook het World Economic Forum zet creativiteit op nr 3 in zijn top 10 skills die je helpen succesvol te zijn in de 4de industriële revolutie. Met op Nummer 1 en 2 Complex Problem Solving & Critical Thinking; 2 skills die ook uitgebreid aan bod komen in onze opleidingen rond toegepaste creativiteit.

Een soft skill aanscherpen is één van de beste investeringen in jezelf aangezien een soft skill blijvend is. Bovendien zijn ze nog niet te automatiseren. Zo denkt 57% van de senior leiders dat soft skills belangrijker zijn dan hard skills.

Kan je creativiteit dan leren?

Hell yeah! Maar er is meer voor nodig dan enkel een boek of cursus creativiteit te volgen. Het is een begin, maar we gaan hier graag een stap (of 3) verder. Creativiteit kan je namelijk trainen door te oefenen met werkgerelateerde, relevante uitdagingen. Bekijk zeker de opleidingen die ik hierover geef bij Farm of Inspiration.

Volgens de driehoek van succes of het KSA model is het ultieme doel bovendien niet een skill maar een ‘ability’ of ‘het vermogen’ ontwikkelen. Een ‘ability’ ontwikkel je via 3 dimensies:

Knowledge – the Know what – de theorie, facts & figures, wetenschap,… – Een levenslang proces

Skill – the Know how – Toegepast in oa. workshops & cases – Oefenen, oefenen, oefenen

Attitude – the Know why – (Zelf)inzicht & creatieve coaching – Je houding ten opzichte van mensen, dingen, situaties,…

Hoe creativiteit (bege)leiden?

Alles start met een goede visie, vertrouwen en psychologische veiligheid. Een charismatisch leider is niet onbelangrijk om het creatief potentieel van iemand te laten groeien. Creativiteit begeleiden vraagt een nieuwsgierige en flexibele mindset. (En meer, maar ik blijf graag even bij de essentie ;-))

Doorheen de opleidingen die ik volgde rond creatief leiderschap bleef het advies van IDEO me het meeste bij:

Wissel af tussen volgende 3 leiderschapsstijlen wanneer nodig:

  1. Leading with a strong point of view
  2. Leading through culture
  3. Leading alongside

Wanneer gebruik je welke stijl?

Strong point of view gebruik je wanneer je een (nieuwe) koers vaart met je team, aan de start van hun reis of wanneer er grote risico’s genomen dienen te worden en jij als leider de verantwoordelijkheid neemt voor het resultaat.
De rol die je aanneemt is deze van een ontdekkingsreiziger, op weg naar het onbekende. Ontdekkingsreizigers hebben een inspirerende visie en houden vast aan deze visie. Ze nemen risico’s, om zo bij hun bestemming te komen.

Kwaliteiten die hier nodig zijn: Een sterke visie; Anderen inspireren en Risico’s nemen.

Leading through culture gaat over het bepalen van de norm om creatief werk te ondersteunen. Je gebruikt het bij de start van een nieuw project wanneer je plant hoe het werk gedaan wordt en bij frictie tijdens het project.
De rol die je speelt is deze van een tuinman, die weet wat er nodig is om creativiteit tot bloei te brengen, zoals oa. het bieden van inspiratie wanneer de energie laag is en handelen snel & gevat bij uitdagingen.

Kwaliteiten die hier nodig zijn: Voorwaarden stellen; Aanpassingen doen waar nodig en Voorbereiden op (grote) uitdagingen.

Leading alongside gaat over aanwezig en betrokken blijven bij het werk van je team. Deze stijl gebruik je bij meer ervaren teams of wanneer (teveel) richtlijnen de creativiteit zouden uitschakelen.
De rol die je aanneemt is deze van een coach, een authentieke verbindende coach. De coach is op het (werk)veld, op ooghoogte en begeleid op afroep. Er zijn momenten – misschien tijdens een check-in of crisismoment – wanneer ze ook instructies geven, maar hun team moet het nodige doen om vooruit te geraken.

Kwaliteiten die hier nodig zijn: Aanwezig zijn; Betrokken blijven en Op ooghoogte blijven.

Bronnen:
https://learning.linkedin.com/blog/top-skills/the-skills-companies-need-most-in-2019–and-how-to-learn-them

https://learning.linkedin.com/blog/top-skills/why-creativity-is-the-most-important-skill-in-the-world

https://www.forbes.com/sites/ellevate/2018/08/06/the-skills-you-need-to-succeed-in-2020/?fbclid=IwAR2rgsHTGLmAt0k_Bs5sYSL95jp9KmZXLxw1cmFZX5qg_Z4EJpDY7Gx_7_E#50133928288a

https://www.weforum.org/agenda/2016/01/the-10-skills-you-need-to-thrive-in-the-fourth-industrial-revolution/

Meer lezen